FN-dagen

FN-dagenDen 24 oktober är det den årliga FN-dagen! Tänkte du uppmärksamma FN-dagen med dina elever?

Här följer en del tips på filmer och länkar som är användbara:

FN och Barnkonventionen – Filmer (klicka på titel för länk till film)

Banderoll : Om FN
Varför finns FN, vad gör FN, och varför finns det krig när alla länder säger sig vilja ha fred? Banderoll följer med Ingrid, 16 år, till FN när hon ska prata om barnkonventionen inför FN-delegaterna. Lärarhandledning finns.
Från 10 år , 14 min

Barnen och FN
FN har sedan sin tillkomst hjälpt miljoner barn och vuxna att få ett fredligare och bättre liv. Filmen visar på ett engagerande och informativt sätt varför FN kom till, dess syfte och arbete. Vi får bland annat träffa en svensk skolklass som arbetar med FN i undervisningen och svenska FN-soldater samt f.d. ungdomsambassadören Maja Frankel.
Från 9 år, 14 min

omslag FN

FN och UNICEF
Den 24 oktober är det FN:s födelsedag. Det var den dagen, 1945 som man undertecknade FN-stadgan, då 51 stater lovade ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel”. Så lyder de inledande texterna i FN-stadgan.
Filmen FN och UNICEF – en översikt om FN och barnkonventionen riktar sig till elever i år 1-6
Till filmen finns en studiehandledning samt Powerpoint. Från 7 år, 14 min

3 filmer av barn i Kungsbacka
Det här är filmer om barnkonventionen, av och med barn i Kungsbacka kommun.

All rätt i världen – Varför finns mänskliga rättigheter?
Vi möter Hédi Fried som överlevde Förintelsen. Hédi berättar om sina upplevelser och varför hon tycker de mänskliga rättigheterna är så viktiga. Christina Ulfsparre från Röda korset berättar om bakgrunden till skapandet av förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Anknyter till artikel 1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Finns även fler program i samma serie som kan passa.
Från 13 år , 4 minuter

FN och Barnkonventionen – Länkar (Klicka på titeln för direktlänk till sajten)

Svenska Filminstitutet
Det finns naturligtvis många spelfilmer som knyter an till ett barnrättsperspektiv och här får ni en lista med några olika exempel för lite olika åldrar. Några av titlarna finns att låna eller strömma från mediakatalogen

UNICEF
UNICEF har tagit fram ett undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa. Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i skola och förskola. Övningarna kan göras med barnen och vuxna och syftet är att öka förståelsen för vad barnkonventionen innebär i praktiken.

BO – Barnombudsmannen
3 filmer som handlar om barnets rättigheter i familjen och egentligen vänder sig till föräldrar, men kan eventuellt vara användbara i diskussioner mer elever också.
”Alla människor har rättigheter, men barn har sina egna. De handlar både om barnet och om dig som förälder. Och om samhällets skyldigheter.JVSN9-13

Rädda Barnen
En presentation av Barnkonventionen – finns i en kort och en lång version. Finns även länk till en app om Barnkonventionen

BRIS
Bra information om Barnkonventionen och länkar till material om barn och ungas rättigheter anpassade till olika åldrar.
Även här finns länk till appen om Barnkonventionen

Barnens Bibliotek
Boktips till utvalda artiklar ur Barnkonventionen

Barnens-bibliotek_4