Integration – att vara flykting

Skärmavbild 2014-08-18 kl. 22.37.08I valtider och när främlingsfientlighetens vindar blåser över Sverige kan det passa att lyfta ämnet Integration. Filmen med samma titel  – Integration – från 2010 kan användas som ett diskussionsunderlag kring hur det är att komma som flykting till Sverige.

Sverige är idag ett land som har formats av människor från olika kulturer. På så sätt har vi lärt oss mycket nytt. Exempelvis ny mat, ny musik och nya danser. Fler och fler utländska medborgare har kommit hit de senaste tio åren för att söka skydd, bosätta sig, arbeta eller studera. I filmen får vi möta människor av olika nationaliteter som berättar om sig själva och framför sina åsikter om integration. Filmen ger oss en inblick i Migrationsverkets uppgifter. Vad händer när man kommer till Sverige som asylsökande?

Mer material inom samma ämne hittar du på sajten www.hejsverige.nu. Det finns bl.a.  en spelfilm  – Krigsduvor – som handlar om att komma som flykting till Sverige,  med instruktioner om hur du kan strömma den gratis. På samma sajt hittar du en bra handledning och även mycket annat material som kan användas i er undervisning.  Kolla in filmens trailer!

ZOZOI mediakatalogen kan du även hitta svenska spelfilmen Zozo som är lite av en självbiografi av Josef Fares om hans resa till Sverige som flykting i ung ålder , utan sina föräldrar, och om att anpassa sig i ett nytt land. Den passar från ca år 5.

 

WelcomeLindonFirat

På samma tema finns det  också en fransk spelfilm som heter Welcome  – en film om att vara flykting i Frankrike, där de är betydligt mindre ”välkomnande” än vad vi är. Den passar från ca år 8

 

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s