Badsmart

BadsmartHöstterminen är igång! Men vilken sommar vi har haft:-)!

Smygstartar igång programtipsen med ett program som minner om sommar.

URtbildningsradion har sänt en serie i sommar om vatten- och isvett för barn och unga. Programledaren Gurgin Bakircioglu badar och simmar i bassäng, hav och sjö. Han träffar barn som tränar livräddning, åker båt med sjöräddningen och tar sig upp ur en isvak. Vi möter barn som har varit med om nödsituationer med lyckliga slut, och barn vars största intresse är aktiviteter i och på vattnet. Medverkande skådespelare: Anna Blomberg och Nadine Kirschon.

Syftet med UR:s serie Badsmart är att den ska komplettera den teoretiska och praktiska undervisningen kring dessa frågor. Tanken är att serien ska fungera som inspiration i klassrummet och ge eleverna möjlighet att reflektera kring vad som är viktigt när man befinner sig nära, i eller på vatten. Programmen kan också användas som förberedelse inför friluftsdagar och utflykter när det behövs en diskussion om säkerhetsfrågor vid vatten och is.

Målet i årskurs 6 är att elever ska vara simkunniga, d v s kunna simma 200 meter varav 50 meter är på rygg. I målet ingår också att de ska ha god vattenvana, vara trygga i vatten och kunna hantera nödsituationer i vatten. Eleverna ska också ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och is-vett. Redan årskurs 1-3 ska eleverna få träna vattenvana och simning under lektionerna i idrott och hälsa.

Handledning till programmen hittar du här