Program på Franska

Idag tipsar jag om program från UR för dig som undervisar i Franska.

der bankraubTV-program – Le Hold-up. Arbetsblad och programmanus finns till alla avsnitt. Samt ett quiz som man kan göra digitalt för extra hörförståelse efter programmen. Passar år 7-9.

L103749-06_1Radioprogram – Nouvelles en français 2014. Korta nyheter producerade på plats i Paris. Varje program innehåller 3-5 aktuella nyheter på medelsvår franska och berör såväl politik, sociala frågor som kultur och nöjen. Rekommenderas från åk 8 och uppåt. Programmen är även lämpliga för gymnasiet. Till varje avsnitt finns programmanus, arbetsblad och ett quiz.

Nouvelles en français facile/URRadioprogram – Nouvelles en français facile 2014. Är en lite lättare variant av programmet ovan. Vad händer i Frankrike just nu? Vad pratar unga människor om? Hör nyheter om sport, politik, kultur och samhälle – allt berättat på ett språk som passar elever i årskurs 7-9.

L103177-01_1Radioprogram – Histoires fantastiques. Läskiga och roliga berättelser om ungdomar som träffar på oförklarliga ting. Det handlar om allt från hotfulla datorprogram till webbsajter från bortom graven.

Alors-demande_quarter_fullTV-program – Alors demande! Svenska och tyska elever skickar in frågor via korta mobilfilmer kring sådant de undrar över i den fransktalande världen. Frågorna rör sig kring allt från mat, mode, sport och relationer till regler och normer i det franska samhället. Programledare Jonas Modin tar reda på svaren genom att träffa ungdomar i Frankrike. Serien riktar sig till nybörjare i franska på högstadiet och gymnasiet och låter eleverna uppleva fransktalande ungdomars vardag, skolmiljö, familjeliv och fritid. Upprepningar förekommer för att underlätta förståelsen, liksom korta ordlistor för att hjälpa eleverna vidare i programmet. Arbetsmaterial finns till varje program.

Kortfilmsklubben_medfranTV-program – Kortfilmsklubben. Kortfilmer på fanska tänkta att fungera i språkundervisningen på högstadiet och i gymnasiet. Innehållet varierar, men det handlar först och främst om möten mellan människor; livet, döden, kärlek, konflikter, sex, rätt och fel.

Missa inte de två sajterna som UR erbjuder oxå: