Conspiracy?

conspiracy2En ny spännande serie för gymnasiet som anknyter till många ämnen på schemat. Kan även användas i år 7-9 för de elever som kommit långt med sin engelska eller i textad verision i andra ämnen.

Programmen tittar på några av världens vanligaste konspirationsteorier ochvi  får lära oss om ufologi, chemtrails och Illuminati.

I lärarhandledningen finns det flera uppslag på arbetssätt och teman, samt kopplingar till läroplanen både för gymnasiet och grundskolan.

Ur handledningen:

Syftet med programmen är inte att ge svar på om dessa företeelser är sanna eller falska utan att väcka intresse för att diskutera sanningshalten i olika påståenden, hitta mer information och resonera kring vad som kan vara rimligt och orimligt i den information vi ständigt möter i medierna.

Intressanta frågor att diskutera med eleverna kan t ex vara: Hur ska man förhålla sig till allt man läser och hör? Vad vet vi om konspirationsteorierna? Varifrån kommer informationen? Vad är det som får oss att ta in information och att vilja sprida den vidare? Hur hittar man tillförlitlig information på nätet? Hur vet man vem som står bakom informationen? När är fakta vetenskapligt underbyggd och när är den inte det? Vad ligger bakom konspirationsteorier? Vilka är bevisen för att detta är sant? Vilka olika bilder finns det av samma fenomen? Vad har jag för roll i informationsspridningen? Spelar det någon roll om det jag läser på nätet är sant eller inte om jag tycker att det är det är spännande?

En fördjupning av varje program finns som radioprogram, för den som vill veta mer. Hitta radioprogrammen här.