Välkomna nästan allihopa!

Musse-och-Doreen_article_topUnder 2009 spelades de första sju avsnitten i serien Välkomna nästan allihopa in, i samband med förra valet och med syftet att svara på frågorna:

Hur kommer det sig att främlingsfientligheten i Sverige blir mer och mer rumsren? Varför känner sig olika sorters svenskar som främlingar för varandra?

Doreen Månsson och Musse Hasselvall reste genom Sverige och upptäckte ett land där intolerans och missunnsamhet bredde ut sig. Ett segregerat land – mångkulturellt sedan länge. Musse och Doreen mötte nya mjuka Sverigedemokrater, gömda flyktingar och aktiva och avhoppade nynazister. De besökte en bl.a. en skola i Södertälje där det finns djupa klyftor mellan svenskar och invandrare och åkte till Norge för att uppleva svenskar som en minoritetsgrupp i ett annat land. Alla de mötte gav ett nytt perspektiv på att leva i det mångkulturella Sverige.

Nu fem år senare har man följt upp med tre avsnitt som heter Välkomna nästan allihopa – Uppföljning.

Doreen Månsson och Musse Hasselvall undersöker vad som har hänt i Sverige sedan de för fem år sedan gjorde tv-serien Välkomna nästan allihopa. Den här gången åker Doreent.e.x  till riksdagen och träffar Linus Bylund, som för fem år sedan satt  och sjöng i en källare – nu bär han kostym och är Sverigedemokraternas stabschef. Vad har partiet åstadkommit sedan de kom in i riksdagen? Doreen åker även till Bjuv, ett av SD:s starkaste fästen i landet, och pratar med Allan Jönsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv. Varför är partiet så framgångsrikt just i Bjuv? I ett av avsnitten får man träffa före detta högerextremisten Kim Fredriksson, som bor i Landskrona. Redan som 12-åring blev han engagerad i högerextrema rörelser och använde nätet för att sprida extrema åsikter och locka nya anhängare till rörelsen. Sedan två år tillbaka tar han helt avstånd från sitt gamla liv. Vi träffar också nätaktivisterna som föreläser på gymnasieskolor om hur man bemöter hatet från de anonyma nätrasisterna.

Här hittar du oxå en resurs där du som är lärare eller elev kan se intervjuer med experter inom områdena tolerans och rasism. Hur kan intolerans bemötas? Vad gör man om man råkar ut för rasistiska kommentarer på nätet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s