Lässugen!

Idag startar en ny programserie som heter Lässugen! Visas kl 17.45 i Barnkanalen och finns därefter att hitta i Mediatekets utbud.

Den har som målgrupp förskolebarn och deras föräldrar. Passar även bra i fklass tycker jag.

Läsrörelsens undersökning som gjordes 2012 visade att andelen föräldrar som regelbundet läser för sina barn har minskat drastiskt. 2003 läste 74% av de svenska föräldrarna högt för sina barn medan siffran 2012 sjunkit till 35%. Forskare är överens om att högläsning är en viktig byggsten i barns ordförråd, att den ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli medlem i läsarnas klubb.

Forskning visar att skillnaden i ordförråd mellan språksvaga och språkstarka barn är stor, där språksvaga barn vid sex års ålder kan ha med sig så lite som 5000 ord och ett språkstarkt så mycket som 20 000 ord. Med utgångspunkt i de stora språkliga skillnaderna mellan eleverna då de kommer till skolan har föräldrar och lärare ett gemensamt viktigt uppdrag- att språkduscha våra barn och elever.

Forskning visar också att högläsningen ger som mest om läsarna tillsammans stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända, att barnen tidigt lär sig använda textförståelsestrategier såsom textkopplingar och förutsägelser. Serien Lässugen ger därför även tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande.

Använd tillsammans med barnen och på föräldramöten!

Länk till första programmet hittar du här.