Katten, musen, tiotusen

Katten-musen-tiotusen_x_large

Dagens tips blir en programserie från UR som riktar sig till förskolebarn och handlar om matematik.

Nu är man inne på den andra säsongen och det bjuds på nya mattelekar med katten och musen! Katten hänger inte alltid med vad musen pratar om och vilka matteord den är ute efter. Ledtrådarna är många och fantasifulla. Här finns animationer, lek med kända barnsånger, identifikation med barn som leker och rymdvarelser som sorterar och grejar. Kan det hjälpa katten att förstå musens mattebegrepp?

I förskolans läroplan Lpfö-98 står:

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

• Utvecklar sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang.
  • Utvecklar sin förståelse för grundläggande egenskaper i begreppen tal, mätning och form samt utvecklar sin förmåga att orientera sig i tid och rum.

Det finns även en tillhörande webbplats med många roliga mattespel. Du kan välja bland sju olika språk.

UR bjuder även på en riktigt bra mattesajt för förskolan. Sajten har temat ”Hitta matematiken i förskolan” – inspiration till att hitta matematiken i vardagen. En massa pedagogiska tips på uppgifter och program att använda med barnen.

Missa inte den första säsongen som bestod av tio program. Här hittar du handledningen till dem. De första programmen finns på sju olika språk.

En kommentar