Upptäck Sverige

untitledJa, nu för tiden plöjer vi kanske inte igenom alla Sveriges landskap i årskurs 4, som man alltid gjorde förr, men vill ändå tipsa om nyproducerade filmer som representerar Sveriges olika landskap. En serie filmer som heter Upptäck Sverige. I nuläget finns 11 titlar, men fler är på ingång. Filmerna kan användas i alla möjliga sammanhang. De tar upp både kultur, historia och geografi i alla landskap.

  • Utmärkt vid genomgång av Sveriges geografi.
  • Kanske vill någon elev fördjupa sig i någon del av Sverige och kan då använda sig av funktionen elevinlogg för att titta på egen hand. Hör av dig till mediateket@helsingborg.se om du behöver hjälp med elevinloggsfunktionen.
  • Man kan titta på sitt ”eget” landskap och utöva lite källkritik. Stämmer faktan i filmerna? Känner du igen dig? Representerar den landskapet väl? Vad saknas?

Även UR har fina program om Sverige. Kolla in programserien Geografens testamente eller Den stora Sverigeresan. Man kan välja att se avsnitten som en följetong om en äventyrsresa genom Sverige, eller kan man välja att se de avsnitt som är tematiskt indelade istället, exemplevis : De stora städerna, Den långa kusten, De höga fjällen m.fl. Den stora Sverigeresan - eller Geografens testamente/UR Det finns ett webbspel kopplat till Programserien om Sverige: www.ur.se/sverigeresan/ Det finns givetvis också en lärarhandledning till serien, se här. Flippat klassrum är ju ett populärt sätt att arbeta i klassrummet idag och en pedagog använde ”Geografens Testamente” som en variant av flipp:

”Har försökt mig på en liten flipp 🙂 Jobbar just nu med geografens testamente och vi tittade först på program 1, efter program ett så fick de program 2s gåta med sig hem. De fick alltså försöka att själva lista ut gåtan innan vi såg det programmet, de nappade direkt på detta och tyckte det var superkul, blev så peppade inför varje nytt avsnitt :-)”

3 kommentarer

  1. […] Upptäck Sverige. Ja, nu för tiden plöjer vi kanske inte igenom alla Sveriges landskap i årskurs 4, som man alltid gjorde förr, men vill ändå tipsa om nyproducerade filmer som representerar Sveriges olika landskap. […]

  2. […] Upptäck Sverige | film i skolan. Ja, nu för tiden plöjer vi kanske inte igenom alla Sveriges landskap i årskurs 4, som man alltid gjorde förr, men vill ändå tipsa om nyproducerade filmer som representerar Sveriges olika landskap. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s